Foto: Arkivbild/TT

Få östgötar cyklar med hjälm

Uppdaterad
Publicerad

Östgötar är betydligt sämre än sörmlänningar på att använda cykelhjälm. Det visar en ny undersökning från NTF.

Enligt undersökningen är det bara 29 procent av cyklisterna i Östergötland som använder hjälm. Det kan jämföras med landet som helhet där snittet ligger på 41 procent.

Nära hälften av sörmlänningarna (49 procent) använder i sin tur cykelhjälm. På Gotland är siffran 34 procent.

”Skrämmande”

– Att människor är så lite rädda om sin egen välfärd är skrämmande. Bältet är nu för ca 90 % av befolkningen en självklarhet i bilen, vi vill skydda oss från olyckor. Här borde cykelhjälmen, som är den enskilt största anledningen till att en cykelolycka kan sluta med endast en lindrig skada, vara lika självklar, säger Lars Nordquist, Verksamhetsansvarig NTF Sörmland-Östergötland, i ett uttalande.

Förstör frisyren

Ungdomar är de som är sämst på att använda hjälm. Endast var fjärde person mellan 13-15 år gör det, enligt undersökningen.

”Intervjuade ungdomar tycker att det inte är coolt att använda cykelhjälm och att det förstör frisyren”, skriver NTF på sin sajt.

NTF:s årliga mätning av cykelhjälmsanvändningen genomförs i landets samtliga kommuner består av drygt 113.800 observationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer