Robert Gustafsson och Peter Kjellander förklarar för förbipasserande varför facket satt bageriet i blockad. Foto: Livsmedelsarbetareförbundet

Facklig blockad mot bageri i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen inledde Livsmedelsarbetareförbundet en blockad mot Ingeborgs bageri i Linköping.

– Bageriet som är arbetsgivare vägrar teckna kollektivavtal som garanterar rätt lön, försäkringar och pensionsinbetalningar för vår medlem. Vår medlem förlorar uppemot 3000-4000 kronor i månaden genom att inte omfattas av kollektivavtalet. Det är helt orimligt, säger Lena Persson, ombudsman hos Livsmedelsarbetareförbundet på fackets hemsida.

Att företaget sätts i blockad innebär att allt arbete på företaget som genomförs av fackförbundets medlemmar läggs ner. Ingen av fackets medlemmar får heller befatta sig med företagets produkter eller tjänster så länge det är satt i blockad.

Blockaden är ett av fackets mer verkningsfulla stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal och är skyddad i Sveriges grundlag, så länge man inte bryter mot några andra lagar.

Bageriets ägare Ahmed Abdul SattarMehdi säger till Corren.se att han har två anställda och företaget är för litet för att teckna kollektivavtal.

– De som jobbar här är jättenöjda, säger han till tidningen.

Blockaden gäller tills dess att företaget tecknar kollektivavtal eller att facket återkallar eller ändrar varslet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer