22-milavandring för klimatflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Fältbiologerna vandrar idag tillsammans med alla som vill från Stockholm till Linköping för klimatflyktingar och Musikhjälpen.

Idag klockan 15.00 startar Fältbiologerna tillsammans med alla som vill, sin vandring från Riksdagsbron i Stockholm till Musikhjälpens inspelningsbur i Linköping, en vandring på 22 mil som de räknar med att klara av söndag.

– Vi vet inte riktigt hur det ska gå längs vägen, var vi ska sova och så. Det vet inte flyktingar heller när de flyr, säger Sara Vikström Olsson, ordförande Fältbiologerna.

Musikhjälpen i Linköping

Med den här klimatvandringen vill Fältbiologerna visualisera att de menar allvar med att rädda världen. Deltagarna ska bära en röd linje längs hela vägen och vara klädda i rött för att markera att gränsen är nådd. Samma aktion gjordes av tusentals klimataktivister i Paris under helgens klimattoppmöte.

– När jag stod där med 15 000 andra klimataktivister i Paris kände jag en sån enorm kraft och styrka. 1,5 grader är inget mål, det är en absolut gräns. Därför bestämde vi oss för att ta med den här aktionen till Sverige, säger Karolina Lundahl, fältbiolog och initiativtagare till Klimatvandringen.

– Vi kommer gå dygnet runt och turas om att sova ibland, säger Sara Vikström Olsson och Carolina Klüft, som också är styrelsemedlem i Naturskyddsföreningen.

– Vi vet att vi kan ta första bästa tåget hem. För framtida klimatflyktingar kommer det inte att finnas något hem för det kommer ligga under vatten, säger Sara Vikström Olsson.

Ingen ska behöva fly undan klimatet!” är årets tema för musikhjälpen i P3 som sänds dygnet runt 13 – 19 december från inspelningsburen i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Linköping

Mer i ämnet