Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Familjehemmens dag – Matilda: ”Första gången någon sagt jag älskar dig”

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det familjehemmens dag, en dag med syftet att uppmärksamma familjehem och få fler att ta emot barn och unga som inte kan bo kvar i sina hem.

SVT Nyheter Öst har tidigare granskat bristen på familjehem som råder i landet. Nyligen presenterade också regeringen en ekonomisk satsning på familjehem.

Vi har träffat Matilda som själv blev familjehemsplacerad första gången vid 11 års ålder.

– Jag är jättetacksam över att det finns familjehem, säger hon.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Barn i kö

Det råder brist på familjehem runt om i Sverige. I till exempel Norrköpings kommun finns idag 311 barn och unga placerade i familjehem, men samtidigt står 20 barn i kö till familjehem och fem barn är i behov av jourhem.

– Det handlar om barn som av olika anledningar behöver ett nytt hem. Det kan bero på sjukdom, missbruk eller andra personliga problem hos föräldrarna, men det kan också vara barnets beteende eller behov som gör att det behöver ett familjehem, säger Ingela Klint, enhetschef på familjehemsenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.