Familjehemsmamman: ”Den största sorgen man kan uppleva”

Uppdaterad
Publicerad

När kammarrätten beslutade att den treåriga flickan skulle flytta till sina biologiska föräldrar kände familjehemmet en stark oro. Tio månader senare hittades flickan död och mamman misstänks för att ha vållat hennes död.

– Det hade aldrig behövt hända, säger familjehemsmamman Melinda Jacobs i SVT:s Morgonstudion.

Flickan omhändertogs redan på BB och levde de första två åren av sitt liv tillsammans med Melinda Jacobs, hennes man och deras tre barn.

När de biologiska föräldrarna ville ha tillbaka sitt barn motsatte sig socialnämnden deras önskan. Enligt ett uppmärksammat reportage i Dagens Nyheter ville föräldrarna inte genomgå drogtester, inte ta emot stöd och mamman hade en bestående psykisk ohälsa.

Treåriga Esmeraldas död

Inget att göra

Men kammarrätten beslutade att flickan skulle återföras till föräldrarna och gjorde bedömningen att det inte fanns någon påtaglig risk för hennes hälsa och utveckling.

– Jag kontaktade alla möjliga instanser men fick bara svaret att när det finns en dom finns det inget man kan göra, säger Melinda Jacobs.

– Det är den största sorgen man kan uppleva. Det var vårt barn och det var som att vänta på en dödsdom. För syskonen har det varit fruktansvärt. De har förlorat sin lillasyster, säger Melinda Jacobs.

Samhället och föräldrarna svek

I januari i år hittades den då treåriga flickan död.

Melinda Jacobs säger att hon känner en oerhörd vrede.

– Dels mot de biologiska föräldrarna som inte kunde skydda henne. Och sen mot samhället för att vi har de lagar vi har. Jag tycker trots de lagar vi har att kammarrätten har gjort en konstig bedömning.

Se mer av intervjun i klippet från Morgonstudion högst i artikeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet