Foto: Axel Brantemo/SVT

Mamman fortsatt häktad – misstänks för att ha vållat treåringens död

Uppdaterad
Publicerad

Brottsrubriceringen i fallet med treåringen ändrades under förmiddagen. Åklagaren ville häkta kvinnan för mord. Men efter att förhandling skett bakom stängda dörrar valde tingsrätten att häkta kvinnan misstänkt för grovt vållande till treåringens död.

Det var i slutet av januari som en treårig flicka hittades död i en bostad i Norrköping. Föräldrarna till flickan greps  strax därefter och häktades sedan misstänkta för grovt vållande till annans död. I början av förra veckan hittades pappan död i häktet under oklara former, ett ärende som är under utredning av kriminalvården.

Åklagaren yrkade på mord

Under fredagen ändrade åklagaren brottsrubriceringen till mord, men tingsrätten häktade kvinnan på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till flickans död.

Treåriga Esmeraldas död

Omhändertogs som spädbarn

Den treåriga flickan omhändertogs från föräldrarna när hon bara var några dagar gammal och socialnämnden i Norrköping stred för att flickan skulle få bo kvar hos sina familjehemsföräldrar. Men kammarrätten i Jönköping gjorde en annan bedömning och under våren förra året folkbokfördes flickan på mammans adress. Mindre än ett år senare var hon död.

Nekar till brott

Kvinnans advokat Per Oehme, säger till SVT Nyheter Öst att han är nöjd med tingsrättens beslut.

– Ja hon är inte på sannolika skäl misstänkt för mord. Det var väl skönt, säger han.

Kvinnan häktas nu med restriktioner och åtal ska vara väckt senast den 13 mars. Åklagaren menar att det finns risk att försvåra sakens utredning och att kvinnan därför ska vara fortsatt häktad, men det menar inte Per Oehme.

– Nej det finns inga såna skäl, säger han.

Inte förvånad

Åklagare Torsten Angervåg är inte förvånad över att kvinnan inte häktades misstänkt för mord.

– Jag tycker inte det är så konstigt. Utredningen är långt från klar och utifrån det material och den information jag kunde lämna tyckte inte domstolen var tillräcklig i det här läget för att bedöma det som att kvinnan är på sannolika skäl misstänkt för mord, säger han till SVT Nyheter Öst.

Se mer av intervjun med åklagaren i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet