Foto: SVT

Brytning tillåts i Norra Kärr

Uppdaterad
Publicerad

Gruvdriften i Norr Kärr i Gränna får nu klartecken också av regeringen. Bedömningen är att brytningen inte påverkar minerallagen och nu är gruvbolaget ett steg närmare drift.

Regeringen har i sitt beslut tagit ställning till om bearbetningskoncessionen har meddelats korrekt utifrån minerallagens bestämmelser, det vill säga om fyndigheten har ekonomisk bärkraft och om den kan tillgodogöras. Regeringen har funnit att koncessionen uppfyller bestämmelserna i minerallagen.

Det var i maj 2013 som myndigheten Bergsstaten beviljade Tasman Metals AB en bearbetningskoncession i Norra Kärr, Jönköpings kommun. Godkännandet gav företaget rätt att bryta mineraler under 25 år.

Strid om gruvbrytning vid Vättern

Rädda Vättern skeptisk

Föreningen Rädda Vättern har jobbat för att stoppa gruvan och för Johan Elwing är dagens besked inte överraskande.

– Vi är inte förvånade eftersom minerallagen är skriven som den är, säger han.

Enligt Johan Elwing är minerallagen skriven till stark förmån för gruvbolagen för att få till fler arbetstillfällen. Men enligt Elwing har man inte gjort en tillräckligt noggrann konsekvensanalys eller samhällskalkyl.

– När det gäller mineralutvinning kan vi plocka upp nya metaller eller så kan vi återanvända de vi redan har. 50% ligger på deponier och används inte, säger Johan Elwing.

Snedvridna anslag

I en rapport som beräknas publiceras i slutet av januari av två forskare från Linköpings universitet lägger regeringen ungefär 6,5 miljoner kronor på återvinning medan gruvnäringen får flera miljarder i årliga anslag. När det gäller sällsynta jordartsmetaller återvinns bara omkring 1% trots att det finns möjlighet att utvinna ur slaggprukter från andra gruvor säger Johan Elwing.

– Det finns fler jobb inom återvinningsnäringen. plöj ner pengarna där istället, säger Johan Elwing

Flera steg återstår

För att Tasman Metals AB ska kunna starta gruvverksamhet måste mark- och miljödomstolen nu meddela miljötillstånd för verksamheten. I miljötillståndet fastställs att bolaget måste lämna en ekonomisk säkerhet för efterbehandling av mark.

– Det är tråkigt eftersom det är så svårt att vända en så långt gången process, säger Johan Elwing.

Värdefulla metaller

Norra Kärr är en av världens största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller, bland annat Lantan, Cerium,Ytterbium, Zirkonium och andra jordartsmetaller  och används bland annat i tillverkning av vindkraftverk, mobiltelefoner och elbilar. Mineraltillgången uppskattas till 41,6 miljoner ton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om gruvbrytning vid Vättern

Mer i ämnet