Aktion Rädda Vättern gläds åt centerns spricka

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpingscenterns nej till brytning av sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr väcker glädje och förhoppningar inom motståndsorgansationen Aktion Rädda Vättern.

Även om Centerpartiet i Jönköping säger att det kommer att behövas brytning av metaller även i framtiden pekar partiet på att det krävs en ökad återvinning och återanvändning av de sällsynta metaller och mineraler som i dag finns i fungerande och uttjänta mobiltelefoner och andra elektroniska apparater.

Det tolkar Johan Elwing i Aktion Rädda Vättern som en markering från Centerpartiet i Jönköping mot regeringens mineralstrategi som partiledaren och näringsministern Annie Lööfs presenterade förra året. I den pekar regeringen på betydelsen av att utnyttja landets mineraltillgångar för den ekonomiska tillväxten i landet.

Strid om gruvbrytning vid Vättern

– Återvinning måste gå före ny brytning eftersom mindre än en procent av de värdefulla metallerna återvinns i dag och det har Jönköpingscentern förstått, säger Johan Elwing.

På frågan vad han tror att Jönköpingscenterns nej till brytning av metaller kan få för praktisk betydelse för fyndigheten i Norra Kärr är han mer osäker.

– Ett lokalt politiskt nej borde rimligen väga tungt när Länsstyrelsen och övriga myndigheter ska besluta om tillstånden framöver, säger Johan Elwing.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om gruvbrytning vid Vättern

Mer i ämnet