Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamed Ubaidi, reporter på SVT var på plats strax efter att explosionen inträffat. Foto: Gry Nanker/SVT

Explosion i gasbuss i Nybro

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången på knappt en månad har en gasbuss exploderat i Nybro. Bussen ska ha stått i ett garage och ingen människa har kommit till skada. Som en följd av det inträffade stoppades tågtrafiken.

Räddningstjänsten ryckte ut på larmet som kom vid 13-tiden på torsdagen. Explosionen ska ha inträffat en liten bit utanför centrala Nybro.

– Det är en mindre gasbuss som har exploderat i ett garage, säger Tim, larmoperatör på räddningstjänsten.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Militär kallades till platsen

Efter incidenten stoppades tågtrafiken av säkerhetsskäl.

– Vi vet ju inte vad som händer eller kommer hända, säger insatsledaren Per Persson.

Enligt Trafikverket kunde tågtrafiken rulla som vanligt igen vid 21-tiden.

Militären kallades till platsen för att oskadliggöra de kvarvarande tankarna på bussen. Ett arbete som pågick under kvällen.

Hur kraftig explosionen har varit finns det inga uppgifter om.

Kalmar länstrafiks trafikföretag

Region Kalmar län har efter dagens explosion skickat ut ett kort pressmeddelande om händelsen men där är det oklart exakt vad som hänt.

I pressmeddelandet framgår det att det är en gasbehållare har exploderat i en minibuss tillhörande ett av Kalmar länstrafiks trafikföretag.

Två tidigare gasbussexplosioner

I slutet av april inträffade en liknande explosion i en gasbuss i Nybro. Kalmar länstrafik tog då 50 fordon ur drift då det fanns risk för fler explosioner.

Något som påverkade bland annat färdtjänst, sjukresor och viss skolskjuts. Bussen som exploderade i april hade godkänts vid en kontrollbesiktning i december.

Även i maj 2023 exploderade en minibuss i Västervik. Då gjordes undersökningar på alla minibussar av samma modell efteråt. Man konstaterade då att flera av bussarna hade nötta gastankar och flera av dem byttes ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet