Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter olyckan förra året gjordes en besiktning på alla KLT:s minibussar av samma fabrikat och modell och 40 gasbehållare byttes ut. Ändå inträffade en ny explosion i en buss av samma modell under söndagen. Hör trafikdirektör Mattias Ask i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Andra explosionen på ett år i KLT:s bussar: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

På knappt ett år har två av Kalmar länstrafiks biogasbussar som används för färdtjänst och sjukresor exploderat – minibussar av samma fabrikat och modell. Men KLT har inga planer just nu på att helt skrota modellen.

– I nuläget bedöms de här fordonen som säkra att använda, säger Mattias Ask, trafikdirektör.

Samtliga 50 av de minibussar av märket Fiat Ducato, som KLT hyr in av flera trafikbolag för att köra serviceresor, har efter gårdagens olycka tagits ur bruk och ska besiktigas på nytt.

Förra gången det small, i maj förra året, och även då i en parkerad minibuss, gjordes undersökningar på alla minibussar av samma modell efteråt. Man konstaterade då att flera av bussarna hade nötta gastankar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

40 gastankar byttes ut

Omkring 50 bilar kontrollerades, med fem gastankar i varje bil, och resultatet blev att 40 tankar byttes ut.

Hör Mattias Ask, trafikdirektör på KLT om säkerheten på trafikbolagets biogasbussar i klippet ovan.

Under måndagen har resenärer uppmanats att inte boka nya färdtjänstresor som inte är akuta, och uppmaningen kommer att gälla även under tisdagen, enligt Mattias Ask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet