Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Anders Fransson, vd på bolaget som ägde bussdepån ska smällen hörts ända in till centrala Nybro, men det var först när personalen upptäckte skadorna på minibussen som man förstod att den kommit från deras bussdepå. Foto: SVT

Explosion i biogasbuss i Nybro – påverkar trafiken i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

En biogasbuss exploderade på Sågaregatan i Nybro vid lunchtid på söndagen. Händelsen uppdagades dock först några timmar senare. Kalmar länstrafik tar nu 50 liknande fordon ur drift då det finns risk för fler explosioner.

Vid 16-tiden larmade busspersonal om att en av deras parkerade bussar i ett företagsområde hade tagit skada. När övervakningskamerorna kollades så framkom det att det hade skett en explosion i bussen vid halv tolv-tiden tidigare samma dag. Ingen personal fanns då på plats.

– När vi kommer fram så är det hur lugnt som helst, ingen brand, ingen rök, säger Tony Bergelind, larmoperatör på räddningstjänsten.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Det finns inga uppgifter om personskador.

Område spärrades av

Det fanns risk för ytterligare explosioner eftersom de andra tankarna på platsen kunde ha tagit skada. Därför upprättade räddningstjänsten inledningsvis ett säkerhetsområde på 300 meter. Det minskades sedan till 50 meter.

Polisen bistod räddningstjänsten med avspärrningarna. Framåt kvällen kallades även Försvarsmakten in för att hjälpa till, något Barometern var först med att berätta.

50 bussar tas ur drift

Under söndagskvällen fanns det fortfarande risk för fler explosioner och Region Kalmar meddelade att Länstrafiken därför tar 50 liknande fordon ur drift som en säkerhetsåtgärd.

Åtgärden kommer att få stor påverkan på bland annat färdtjänst, sjukresor och viss skolskjuts under måndagen, står det i pressmeddelandet.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att en incident av denna typen återigen har inträffat och vi kommer nu gå till botten för att hitta orsaken. Vi ber redan nu om ursäkt för de eventuella förseningar och inställda turer som kan komma att ske under måndagen men detta är något som görs för att säkerställa våra resenärers och förares säkerhet, säger trafikdirektör Mattias Ask.

Enligt Region Kalmar har den aktuella bussen godkänts vid en kontrollbesiktning i december, det är oklart vad som orsakat explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet