Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rickard Swärd, basenhetschef för lokalvården i Region Kalmar län, berätta om beslutet att pausa användningen av Z-water i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Efter SVT:s granskning: Region Kalmar län pausar användningen av Z-water

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om det bristande vetenskapliga stödet för att rengöringsmedlet Z-water är effektivt, pausas nu användning av medlet på sjukhusen i Västervik och Oskarshamn.

Rickard Swärd är basenhetschef för kost och lokalvård i Region Kalmar län, och det är han som meddelar regionens beslut i ett mejl till SVT under onsdagen, där han skriver:

”... I nuläget väljer Region Kalmar län dock att pausa användningen av Z-vatten mot bakgrund av er granskning och uppgifter från kemister/experter som pekar på brister i effektiviteten. Regionen vill invänta eventuell fakta och själva göra grundligare analyser innan vi fattar beslut kring hur vi går vidare med användandet av produkten.”

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Kan säga upp avtal med en månads varsel

Enligt mejlet har Region Kalmar län ett avtal med tillverkaren av Z-water som innebär att det kan sägas upp med en månads varsel. Det har, som SVT tidigare har berättat, införts på prov på sjukhusen i Oskarshamn och Västervik.

Hör Rickard Swärd berätta mer om regionens städtest i klippet ovan.

Borgholm ska utreda

Borgholms kommun är en av kunderna som använt sig av Z-water i flera år, men nu ska det utredas internt. Jens Odevall, kommunchef, säger till SVT att de varit nöjda med produkten hittills.

– Vi måste gå till botten och se hur vi använder det, och se till att vi efterlever de råd som finns. Inte minst för att hålla bakterier borta, säger han.

Hör Borgholms kommunchef förklara varför de ser över sitt användande av Z-water efter SVTs granskning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Från början handlade det om att välja ett miljövänligt alternativt, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholm. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Mer i ämnet