Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elvy Johansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, berätta om smittan som spred sig som en löpeld på äldreboenden i Ulricehamn, och teorierna bakom. Foto: SVT/Erik Simander/Bildbyrån

Efter stor smitta på äldreboende i Ulricehamn – städning med Z-water stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stor och plötslig smittspridning på flera äldreboenden i Ulricehamn stoppades städningen med Z-water, en typ av alkaliskt vatten.

– Vi kan inte göra experiment och utsätta våra sköra äldre för risk för allvarlig sjukdom eller till och med att avlida, säger Elvy Johansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Ulricehamns kommun.

Samma produkt som användes i Ulricehamn städar Region Kalmar län nu sjukhusen i Västervik och Oskarshamn med.

Omkring jul 2023 drabbades tre äldreboenden i Ulricehamn av både covid och maginfluensa.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

– Det spred sig som en löpeld på avdelningen, i princip alla vårdtagare drabbades och även personal, på bara några dagar, säger Elvy Johansson.

Fler ytor städades med medlet

Att det kommer in smitta på äldreboenden är i sig inget ovanligt, menar Elvy Johansson. Men på grund av den ovanligt snabba spridningen trodde hon först att de fått in en ny typ av virus på avdelningarna.

För att utreda varför smittan spred sig så snabbt ringde hon till kommunens städenhet, som berättade att de ändrat sina rutiner.

– Förutom att fortsatt städa golven med Z-water, så hade det också köpts in till att städa det som vi kallar tag-ytor, alltså handtag, lampknappar och bänkar.

Stoppade användningen av z-vatten – smittspridningen avtog

Efter att ha läst på en del själv och haft kontakt med enheten för vårdhygien, stoppade Elvy Johansson all användning av medlet på kommunens äldreboenden.

Anledningen var att varken vårdhygien, eller hon själv, kunde hitta studier som bevisar att Z-water har samma effekt som andra rengöringsmedel.

– Det behöver vara mer klargjort innan vi börjar använda det i vår verksamhet, att vi ser att det verkligen fungerar. Nu har vi gått tillbaka till rengöringsmedel och då slutade den här smittspridningen, säger hon.

Dock kan varken Elvy Johansson eller vårdhygien bevisa att den snabba smittan berodde på att de börjat städa med Z-water.

– Men nu har vi direktiv att använda rengöringsmedel som är beprövat och som vi vet att det fungerar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Mer i ämnet