Minst femton kommuner, en region och ett universitet använder eller har använt medlet för att städa, visar SVT Nyheter Smålands kartläggning. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Här är kommunerna som köper in städvattnet Z-water som kemister kritiserar

Uppdaterad
Publicerad

Flera forskare och kemister dömer ut alkaliskt vatten av typen Z-water som städmetod. Ändå har SVT Småland kunnat kartlägga minst femton kommuner, en region och ett universitet som använder, eller har använt, medlet för att bland annat städa förskolor och äldreboenden.

Företaget PT Professional säljer sin produkt Z-water till ett flertal kommuner, runt om i landet. Det är ett alkaliskt vatten med högt pH-värde som bland annat används till att städa golv, toaletter och allmänna ytor.

Men kunderna betalar dyrt för en produkt som de lika gärna hade kunnat tillverka själva, eller som vanligt vatten hade kunnat ersätta, menar de experter SVT pratat med.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

En vattengenerator kostar mellan 250 000 till 350 000 kronor, beroende på storlek. Kunderna blandar med hjälp av maskinen sitt eget städvatten på plats i verksamheten. Klimatsmart och bra för arbetsmiljön enligt företaget, slöseri med skattepengar, menar kemister.

SVT har med hjälp av sociala medier och fakturor kunnat identifiera minst femton kommuner, ett universitet och en region som har köpt in städvattnet. Vissa använder maskinen, andra inte. Se vilka som använt medlet i faktarutan nedan.

LISTA: De har använt Z-water

Borgholms kommun

Borås stad 

Dals-Eds kommun

Gislaveds kommun

Halmstads kommun

Höörs fastigheter AB

Högsby kommun

Krokoms kommun

Lysekils kommun

Markaryds kommun

Olofströms kommun

Ragunda kommun

Region Kalmar län

Tingsryds kommun

Ulricehamns kommun

Örebro universitet

Östersunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Mer i ämnet