Synskadade kritiska när färdtjänsten görs om i Östergötland: ”Lever ett isolerat liv”

Publicerad

Färdtjänsten är på gång att förändras i Östergötland. Dels genom höjd taxa och dels genom att kommunöverskridande resor begränsas. På torsdagen tas förslaget upp för beslut hos regionen.

Det är fortfarande så att personer som fått beviljad färdtjänst har samma rätt att resa till arbete, studier eller sjukhusbesök. Men tidigare har antalet resor över kommungränserna på fritiden varit obegränsade. Men så blir det inte nu om förslaget klubbas – då begränsas antalet så kallade icke väsentliga resor över kommungräns till tio enkelresor per månad. Ett förslag som möter kritik från Synskadades riksförbund i Östergötland.

– Blir det en sådan här förändring kan man inte ta sig ut på till exempel kulturevenemang eller delta i samhällslivet på lika villkor som alla andra, säger Johan Pettersson, ombudsman i SRF Östergötland.

Jan Owe-Larsson (M), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden:

– Det kommer drabba en del personer som brukar åka över kommungränsen, men det är inte väldigt många personer. Det är klart att det känns i hjärtat på mig också, men vi måste göra det här för att säkerställa en färdtjänst som fungerar även framåt så vi inte behöver ta drastiska tag om några år, säger han.

Hör mer om anledningen till förslaget om en förändrad färdtjänst – och kritiken mot det – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.