Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Färre flygresor – Gotland tappar stort Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Färre flygresor – Gotland tappar stort

Uppdaterad
Publicerad

Har den så kallade flygskammen drabbat allt fler i landet? Det är i vart fall så att antalet flygresenärer minskat hittills i år jämfört med förra året. Till Gotland minskade resandet kraftigt under den tyngsta turistmånaden juli.

Antalet flygresenären som valde att ta flyget till och från Visby i Juli är det lägsta på fem år. Förra året reste 83 400 till och från Gotland under den här månaden. I år är siffran 69 800, en minskning med 16 procent.

– Dels var almedalsveckan mindre i år och dels så har vi inte haft någon trafik till Oslo den här säsongen, säger Gunnar Jonasson, chef för Swedavia Visby Airport.

”Flygskam” kan ligga bakom

Det är inte bara i Visby som resandet minskar. Statistik från Swedavia visar att det totala flygresandet tycks minska i landet. Jämför man perioden januari till juli i fjol med i år så har inrikeseresandet minskat med åtta procent. En del av orsaken är miljöhänsyn och debatten om flygskam. Det tror Tina Wolfgang, som precis anlänt med ett flyg till Visby.

Tina Wolfgang tänker på miljön, men behövde komma fram snabbt. Foto: SVT

– Absolut. Det är klart att man tänker på det. Men ibland väljer man det i alla fall, säger hon och förklarar att hon tog flyget för att hon behövde komma fram till Gotland fort. Per Jonsson som kom med samma flyg är inne på samma linje. Han började sin resa i Umeå.

– Jag skulle absolut ha kunnat ta en transport som tog längre tid men jag känner att tidsvinsten jag gör är så stor. Sedan så flyger jag inte så mycket annars på året, säger han.

Jobbar för att bli mer miljövänligt

Gunnar Jonasson tror också att flygskam ligger bakom en del av tappet. Men flyget kommer att bli mer och mer miljövänligt menar han.

– Mycket arbete görs för att få fram bioflygbränsle och inom kanske fem år så ser vi också att elflyg börjar komma in i inrikesflyget. Så det ser bra ut och flyget måste fortsätta jobba för ett hållbart resande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet