Foto: SVT

Journalistlinjen på Bona försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Bona folkhögskola i Motala lägger ner sin journalistutbildning. En tuff arbetsmarknad för journalister är anledningen till att linjen försvinner till sommaren.

En osäker arbetsmarknad är ett av skälen i kombination med att  intresset för att plugga till journalist på Bona folkhögskola har minskat. 

Populär kurs på 90-talet

I mitten av 1990-talet var journalistlinjen på Bona en populär utbildning med 350 sökanden till 18 platser. På senare år har antalet ansökningar sjunkit till runt 30-40 stycken per år.

Intresset har minskat

– Det var längesedan det var inne att jobba med media. Det gäller inte i dag. Jag tror att det har trängt igenom att anställningsvillkoren är osäkra och lönerna stått stilla i journalistbranschen. Det är lätt att bränna ut sig på tuffa arbetspass som journalist i dag, säger läraren Lars Christophersen som undervisat journalister på Bona folkhögskola i 16 år.

Färre journalister

Enligt en undersökning som tidningen Dagens Samhälle gjort så har 1 000 journalistjobb försvunnit på två år. Däremot har kommunikatörerna i landets kommuner ökat.

– Man märker att kommunikatörerna har blivit fler, inte minst i vår kommun Motala. Länsstyrelsen och landstinget har också stora kommunikationsstaber, men jag har inte riktigt sett att de behövs om man ser till vad de meddelar utåt till oss medborgare, säger Lars Christophersen

Fler kommunikatörer i Motala

På Motala kommuns kommunikationsavdelning jobbar i dag 7 kommunikatörer. En enhet som växt från tre till sju anställda de senaste åren och kommunikationschefen Jonathan Rosén tror att kommunikatörsjobben kommer att bli fler.

– Vår kommunikationsavdelning i Motala har växt och det ser likadant ut i många andra kommuner och jag tror att kommunikatörstjänsterna kommer att öka i antal.

Vad arbetar man med som kommunikatör i Motala kommun?

– Man planerar kommunikation och ger stöd till chefer och anställda och publicerar inlägg på sociala medier. Vi i Motala kommun publicerar ungefär ett inlägg per dag på facebook och sedan svarar vi på kommentarer. Det är kortfattat vad vi jobbar med, säger Jonathan Rosén

Kommunikatörer granskar inte

Jessica Henulin jobbade som journalist på Nerikes Allehanda i Askersund innan tidningen kom med sparkrav. Då började hon jobba som kommunikatör och hon berättar att det är en stor skillnad mellan jobben.

– Som journalist har man en granskande funktion att man ska granska makten. Som kommunikatör på en kommun jobbar jag inte med att granska kommunen utan försöker komma ut med kommunens budskap, säger Jessica Henulin.

Tror på framtiden

Men den tuffa arbetsmarknaden till trots så lever journalistdrömmen hos de sista Bonastudenterna.

– Det första man får höra när man säger att man ska bli journalist är att det är så svårt att få jobb, men är man beredd att flytta runt och offra ganska mycket så tror jag att man har goda chanser, säger journalisteleven Therese Strömberg med siktet inställt på att bli sportjournalist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.