Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Färre kyrkobesökare och uppdelade mindre gudstjänster. Men trots hårdare covid-19-restriktioner lagom till Alla helgons dag valde Svenska kyrkan att hålla öppet. ”Det finns mycket sorg som behöver få utlopp”, säger prästen Helen Olsson i Linköping. Foto: Tina Enström, SVT

Färre kyrkobesökare under Alla helgons dag

Publicerad

Svenska kyrkan höll öppet i många kyrkor i helgen – trots hårdare restriktioner i bland annat Östergötland. – Vi har ändå valt att hålla öppet, för att det är självavårdsmässigt en sådan viktig helg, säger Helen Olsson, präst i Linköpings domkyrka.

Under Alla helgons dag brukar människor strömma till kyrkogårdar och kyrkor för att minnas sina anhöriga. Men lagom till årets stora minneshögtid kom nya hårdare riktlinjer kring covid-19.

– Vi har ändå valt att hålla kyrkorna öppna. Det är många människor som har mist sina anhöriga och det har ibland varit lite struligt kring begravningar. Man kanske inte har kunnat samlas. Så det finns mycket sorg som behöver få utlopp, säger Helen Olsson.

Digital ljuständning

Svenska kyrkan erbjöd en digital ljuständning och uppmanade människor att tända ljus vid gravarna före eller efter helgen istället. De som inte kunde komma till kyrkogården kunde dessutom få hjälp av personal som lade en krans eller tände ett ljus åt dem.

– Vi har delat upp gudstjänsterna. Det har varit betydligt färre besökare än vi trodde, säger Helen Olsson, präst i Linköpings domkyrka.

Se mer från minneshögtiden från Linköpings domkyrka i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer