Arkivbild. Säl vid Kopparholmarna utanför Arkösund i den östgötska skärgården. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Färre sälar och fler abborrar – klimatförändringar rubbar balansen i Östersjön

Publicerad

Östersjön kan komma att förändras dramatiskt om det blir som en stor grupp forskare förutspår. Högre vattennivåer, mindre is och varmare vatten samt färre sälar och fler abborrar kan bli framtiden.

”Vår- och sommarlekande arter som abborre, karpfiskar och gädda kommer att dra nytta av ökande temperaturer, medan höstlekande som laxfiskar kan missgynnas”, skriver de i rapporten Baltic Sea Climate Change Fact Sheet.

Rapporten har tagits fram av Helcom i samarbete med Baltic Earth. Även Östersjöcentrum vid Stockholms universitet har bidragit till forskningen. Tanken är att den här redogörelsen ska uppdateras vart sjunde år.

Varmt vatten

Enligt forskarna syns effekter av klimatförändringarna redan idag i Östersjön. Vattentemperaturen har stigit mer än i de större haven de senaste 100 åren. Vattentemperaturen väntas också stiga mellan 1,2 och 3,2 grader fram till år 2100, beroende på hur utsläppen utvecklas.

En avgörande faktor för övergödningssituationen är hur bra länderna kring innanhavet lyckas med att begränsa näringstillförseln från land, konstaterar forskarna.

En mellanstatlig organisation som ska överbrygga beslut, avsiktsförklaringar och vetenskap kring det som berör miljön i och kring Östersjön.

Källa: Helcom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.