Ett förbättrat samarbete mellan skola, rättsväsende och socialtjänst är en del i den nya arbetsmetoden. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Färre vårdnadstvister efter rätt stöd till föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vårdnadstvister har minskat i fem kommuner där ett nytt arbetssätt införts, enligt en rapport från Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Stiftelsen har mellan 2014 och 2017 drivit projektet Samverkansteam i Stockholm, Västerås, Norrköping, Helsingborg och Malmö på uppdrag av regeringen. Varje år är närmare 50 000 barn med om att deras föräldrar separerar. Syftet med projektet är att undvika långdragna och konfliktfyllda vårdnadstvister, rapporterar Sveriges Radio.

Förbättrat samarbete

Ett förbättrat samarbete mellan skola, rättsväsende och socialtjänst är en del i den nya arbetsmetoden som går ut på att ge föräldrar som är i konflikt, rätt stöd.

– Det är fantastiskt att tänka sig att det här kan ha gjort den här skillnaden och att det är färre familjer som behöver använda sig av en domstol, säger Anna Skagerström, enhetschef för socialkontoret barn och ungdom i Norrköping, till SR.

I Norrköping har vårdnadstvisterna minskat med 55 procent.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset vill nu se att fler kommuner arbetar efter den nya modellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.