Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur får man upp en tallskog utan att klövviltet äter upp den? Hör här Ulrika Kraft Stenlund om hur den utmaningen för Anders Åneklint ska gå till. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Färsk inventering: Överraskande ökning av tall i Östergötlands ungskogar

Publicerad

Andelen tall har tydligt ökat i Östergötlands ungskogar under de senaste åren. Det visar Skogsstyrelsens purfärska inventering.

Skogsstyrelsens pågående inventering visar preliminärt att ungskogen på de medelgoda markerna i Östergötland tydligt består av mer tallskog än tidigare. Något som Skogsstyrelsen välkomnar, eftersom tallen tål torka och inte angrips av granbarkborre.

Under senare år dominerar granskog även på medelgoda marker där det tidigare har varit en mix av gran och tall, som föregicks av tall och lövskog.

– Orsaken har framför allt varit att man är rädd för betesskadorna från klövviltet på tall, säger Ulrika Kraft Stenlund, distriktschef på Skogsstyrelsen Östergötland.

Hör i videon ovan hur man ändå får en tallskog att växa upp och skogsägare och Skogsstyrelsen om hur skogen ska brukas.

– Granplantorna har mycket lättare för att etablera sig. Men sätter man de på fel slags mark, framföra allt torra marker, så får man problem.  De kanske växer upp till 20, 30 år, men sen slutar de. Utmaningen för oss skogsägare är nu framför allt att få upp mer tall- och blandskogar på de här medelgoda markerna, och en större inblandning av löv, säger Anders Åneklint, skogschef Baroniet Adelswärd AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer