Foto: Arkiv

Felmärkt kött till skolor och sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 köpte Region Gotland ett ton kött från Gothemsgården. Köttet som man sålt till regionen har använts i skolor och inom vården.

Region Gotland är en av kunderna som köpt kött av Gothemsgården. På regionen menar de att det på förpackningen säger att köttet från Gothemsgården är kravmärkt, ekologiskt och producerat på Gotland.

– Här hos oss på Gotland vill vi att det ska vara närproducerat och vi har tyckt att det har varit jättebra. Vi känner oss lurade, vi har litat på förpackningen, säger Marguerite Selin som är kostekonom på avdelningen för måltidsförsörjning, Region Gotland.

Gothemsgården är nu för tiden baserad i Stockholm. Därför har Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm genomfört kontrollerna som i november 2015 resulterade i att fusket upptäcktes. Totalt har ett trettiotal företag köpt kött av Gothemsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.