Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joakim Righammar, enhetschef på Kriminlavården, om varför fler rymmer från de öppna anstalterna. Foto: SVT

Fem personer har avvikit från fängelse i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen avvek fem personer från Skenäs fängelse utanför Norrköping. Ett dygn senare har tre av dem hittats.

Rymningen skedde under lördagskvällen från anstalten Skenäs, uppger Kriminalvården till SVT Nyheter. Enligt polisen har personerna tagit sig ut via en branddörr. Polisen var på plats för att se om man kunde hitta personerna, personerna är i nuläget efterlysta av Kriminalvården. En av dem hittades under söndagsmorgonen.

– En person hittades i närområdet av personal, säger Monica Bergström, pressekreterare vid Kriminalvården.

Norrköping

Senare återfanns ytterligare två av männen, skriver TT.

– Två andra har anträffats av polis. De är tillbaka i förvar, säger Monica Bergström till nyhetsbyrån på söndagskvällen.

”Ingen fara för allmänheten”

Två saknas fortfarande och är efterlysta av polisen.

Det ska inte vara någon fara för allmänheten, uppger Kriminalvården. Personerna som avvikit är män mellan 25 och 40 år, där flera av dem ska vara dömda för våldsbrott, uppger Joakim Righammar, tillförordnad säkerhetschef på Kriminalvården. Polisen letar nu efter resterande fyra personer.

– De flesta som avviker anträffas, vissa kommer tillbaka frivilligt och vissa påträffas av polisen, säger Joakim Righammar.

Anstalten är en klass tre-anstalt, det innebär att säkerhetsklassen är den lägsta och att anstalten därför saknar rymningshinder. Det betyder att intagna kan röra sig fritt, men tar de sig ut från anstalten betyder det att de avviker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet