Lokalpolisområdeschef Ann-Christin Rehnström och Eva Nemec Nordh, vice chefsåklagare i Linköping, anser att våldtäkterna inte har något samband. Foto: SVT & Wikimedia

Fem våldtäkter på kort tid i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Fem våldtäkter har anmälts under en veckas tid i Linköping. Men polisen och åklagarna ser inget samband mellan dem utan utreder dem separat.

Mellan 10 och 16 augusti har fem våldtäkter anmälts i Linköping. Två anmälningar kom in den 10 augusti, en våldtäkt anmäldes 11 augusti och två anmälningar gäller 16 augusti.

LÄS MER: Man i 20-årsåldern gripen för våldtäkt

I nuläget finns inget som pekar på att det skulle finnas kopplingar mellan fallen, enligt polisen. Förhör och teknisk bevisning pekar på att våldtäkterna skett med olika tillvägagångssätt och både inomhus och ute.

– I den här typen av brott kollar vi på tillvägagångssätt, signalement, geografi och liknande men här ser ansvariga utredare inget tyder på att de här ärendena hänger ihop. Vi har både anmälningar om våldtäkter i bostäder och utomhus, säger Ann-Christin Rehnström, tillförordnad chef på lokalpolisområde Linköping, i ett pressmeddelande.

Polisen fokuserar på att förebygga

Åklagarkammaren är förundersökningsledare i de fem ärendena och även åklagarna ser dem som separata fall.

– Det är olika platser, inte samma tillvägagångssätt och olika typer av våldtäkt, säger Eva Nemec Nordh, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Linköping.

LÄS MER: Ung tjej våldtagen i Linköping

Polisen fokuserar nu på att förebygga ytterligare våldtäkter. Vissa av våldtäkterna har skett utomhus med okänd gärningsman, och nu sprids information till polispatrullerna i Linköping för att de ska kunna vara extra uppmärksamma i de drabbade områdena och även kunna svara på frågor från personer som är oroliga.

Fakta: Fem våldtäkter på en vecka i Linköping

10 aug: Våldtäkt inomhus. En  identifierad gärningsperson varit frihetsberövad men frihetsberövandet har hävts. Förundersökning pågår.

10 aug: Våldtäkt utomhus.

11 aug: Våldtäkt inomhus .

16 aug: Våldtäkt inomhus. En identifierad gärningsperson som för närvarande är frihetsberövad. 

16 aug: Våldtäkt utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.