Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rovdjursföreningen kritiserar beslutet mot att lodjur ska skjutas Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beslut om licensjakt på lo kritiseras av rovdjursföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens beslut om att bevilja licensjakt på lodjur i Östergötland kritiseras av Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen.

– Vi ser väldigt kritiskt på det här och anser att det inte finns någon grund att bevilja licensjakt på lodjur. De skador som åstadkommits är väldigt små och räcker inte för att motivera licensjakt, säger Björn Ljunggren, vid rovdjursföreningen i Östergötland.

I Östergötland handlar det om fyra lodjur som får skjutas under 2020 års licensjakt i mars månad, efter beslutet från länsstyrelsen. Beslutet har fattats för att reglera stammen och för att närma sig förvaltningsmålet som är sju årliga föryngringar, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Får jag råda kommer beslutet att överklagas”

– Lodjuret är fridlyst och rigorösa krav måste uppfyllas för att få bevilja licensjakt. Får jag råda kommer det här beslutet att överklagas, säger Björn Ljunggren.

Är lodjursstammen stark i Östergötland?

– Ja stammen har ökat de senaste åren. Vi var över förvaltningsmålet redan förra året, med en halv föryngring, men då valde vi att vänta. Nu när vi har tio föryngringar har vi valt att starta om än i försiktig skala, säger Mia Kjällander, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer