Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Stark är rektor på Nyhemsskolan 7-9 i Finspång. Ella Johansson och Ella Johansson går båda i åttonde klass. I klippet svarar de och flera andra elever på frågor om AI och fusk. Foto: Axel Brantemo/SVT

Högstadieeleverna på Nyhemsskolan om AI i skolan: ”Många som använt och försökt fuska”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT Nyheter Öst:s kartläggning saknar de flesta kommuner en policy för hur man ska hantera AI och prov på skolan för att förhindra fusk. Finspång är en av kommunerna som, likt de flesta, idag saknar policy.

– Förmodligen kommer vi gå mot en som både begränsar riskerna, men också möter de möjligheter som också finns i den nya tekniken, säger Magnus Stark, rektor vid högstadieskolan Nyhemsskolan.

Niondeklassarna Roy Salomon Giswaswa, Elliot Arildsson Wannsee och Jack Berg använder alla tre AI i sin vardag. Men oftast bara för att få hjälp med enklare skoluppgifter – eller för att testa hur det fungerar.

– Jag tror det är ganska många i vår klass som använt det och försökt fuska. Men man kommer inte så långt med. Man blir upptäckt, säger Elliot Arildsson Wannsee.

Elliot Arildsson Wannsee, Roy Salomon Giswaswa och Jack Berg går i nioende klass i Finspång. Foto: Axel Brantemo

”Olika glasögon”

Trots att AI och Chat GPT innebär många utmaningar för skolans värld tycker rektor Magnus Stark att man inte får glömma det positiva det också för med sig.

– Det hela kan innebära ytterligare en komponent i lärarskapet, då aspekter eller tydliggöranden kring ett ämnesområde kan få ytterligare dimensioner. Vi kommer dock att behöva möta tekniken med olika glasögon för olika tillfällen och situationer, säger han.

Samtliga elever som SVT pratat med på Nyhemsskolan är överens om att AI troligen kommer att ta en stor plats i deras arbetsliv i framtiden.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.