– Endast 16 procent av rommen utvecklas till små frisimmande gäddor, säger fiskodlare Kenneth Karlsson, efter att ha studerat fertiliteten hos gäddor i Östersjön. Foto: TT/Fredrik Sandberg/7SVT/ Christian S Zetterdahl

Kris för gäddan i Östersjön: ”Endast 16 procent av alla yngel överlevde”

Uppdaterad
Publicerad

Missbildningar och minskad fruktbarhet hos gäddor. Detta noterade fiskodlaren Kenneth Karlsson som nu har studerat artens fertilitet och ynglens utveckling.

– Jag har under våren samlat rom från 17 gäddhonor och jag ser ju att många av ynglen som kläcks är missbildade och dör väldigt tidigt, säger han.

I en lada på Stora Rimmö i den östgötska skärgården har Kenneth Karlsson byggt ett eget laboratorium. Här har han kunnat följa hela förloppet från befruktning till färdigutvecklade yngel – och resultatet är nedslående.

– Från honorna var det i genomsnitt endast 16 procent av alla yngel som överlevde. Från början hade jag cirka 510 000 romkorn och av dem sätter jag nu ut 81 600 stycken små frisimmande gäddor i sjön. Efter det blir det också ett bortfall på minst 70–80 procent som spiggen äter upp innan de hinner växa till sig, så det är tufft, säger han.

I stora behållare kan Kenneth Karlsson följa utvecklingen av gäddrommen. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Rom från yngre honor utvecklas bättre

Framtiden ter sig allt mer osäker för gäddan i Östersjön då ett minskat bestånd har skapat obalans i havets ekosystem. I jakten på problemet har Kenneth med sin forskning upptäckt att yngel från de yngre honorna har en större chans att överleva. 

– Ja, där fanns en överlevnad på nästan 45 procent så det skiljer sig väldigt mycket om man jämför mot de äldre honorna. En teori är att de inte har hunnit fått i sig lika mycket dioxiner och andra miljögifter, säger Kenneth Karlsson.

”Vi måste få ett svar”

Forskningsprojektet för den här säsongen lider nu mot sitt sitt slut men Kenneth hoppas på en fortsättning under nästa vår.

– Det räcker inte bara med att införa fredningszoner utan vi behöver också få svar på problemet, så jag har en dialog med länsstyrelsen. Förhoppningsvis kan fler bli involverade eftersom det här gäller gäddan i hela Östersjön, säger han.

 Se tidigare inslag när vi besökte Kenneth Karlsson på St Rimmö:    

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet och se hur fiskodlare Kenneth Karlsson forskar på gäddan. Foto: TT/Fredrik Sandberg//SVT/ Christian S Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.