Flygplanen styrs via LFV Remote Tower Center med hjälp av kameratorn. Foto: LFV

En månads fjärrstyrning av Linköpings flygplats

Uppdaterad
Publicerad

I april godkände Transportstyrelsen att Linköpings flygplats fick ha flygtrafikledning på distans från Sundsvall och i juni blev Linköpings flygplats den tredje fjärrstyrda flygplatsen i Sverige.

– Det har gått förhållandevis störningsfritt. Det har inte hänt några incidenter som har koppling till tekniken. Däremot har det varit rapporter om flygplan som haft lite tekniska fel, säger Richard Jörgensen, safety expert på Luftfartsverket, LFV.

”En tydlig trend”

Att en flygplats är fjärrstyrd innebär att flygtrafikledningen sker från en gemensam kontrollcentral på distans med hjälp av skärmar och radiokommunikation. Enligt Richard Jörgensen blir intresset för att fjärrstyra flygplatser allt större.

– Det är en tydlig trend internationellt, man försöker effektivisera verksamheten genom att göra såhär. Det finns ett antal andra som är igång i Sverige redan och i höst tillkommer även flygplatsen som ska öppna i Sälen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.