Allt fler äldre använder antidepressiva läkemedel Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Fler äldre får antidepressiva läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre använder antidepressiva läkemedel, det visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort på uppdrag av regeringen. Allra störst är ökningen på Gotland.

Under perioden 2006-2022 var ökningen 23 procent för personer i åldern 65 år och uppåt. Det är framförallt äldre kvinnor som använder antidepressiv medicin, där är användningen nära 70 procent högre jämfört med män.

– Det finns dock mycket som tyder på att det är en underdiagnostisering av depression hos män. En förklaring till det kan vara att det är svårare att upptäcka depression hos män, men också att män är mindre benägna att söka hjälp för sådana problem, säger Johan Fastbom, projektledare för kartläggningen i ett uttalande.

Kartläggningen bygger på analys av förskrivningen av antidepressiv medicin till personer över 65 år och att det är fler kvinnor, beror på att kvinnor i större omfattning diagnostiseras med depression och ångest.

I Region Kronoberg skrivs mest antidepressiva medel ut till äldre, men jämfört med hur mycket som skrevs ut 2006 har ökningen varit störst i region Gotland.

På Gotland har förskrivningen av antidepressiva läkemedel hos personer 65 år och äldre ökat från drygt 6 procent 2006 till drygt 10 procent 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.