Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland Foto: SVT/TT

Fler överklaganden mot vargjakten i Långbogenreviret

Publicerad
Efter att Länsstyrelsen i Östergötland fattade beslut om skyddsjakt mot en varg i Långbogenreviret norr om Roxen torsdagen 11 juni har det hittills kommit in tre överklaganden från organisationer och sju överklaganden från privatpersoner.

Den första organisation att överklaga länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg var NordUlvs begäran om inhibition, det vill säga att skyddsjakten skulle ställas in innan Förvaltningsrätten i Luleå  fattade beslut i frågan. Den begäran avslogs i fredags av Förvaltningsrätten.

Igår och idag tisdag har det kommit in flera överklaganden till Förvaltningsrätten. En från Svenska Rovdjursföreningen, en från ytterligare en organisation och sju från privatpersoner.

Björn Ljunggren från Svenska Rovdjursföreningen ifrågasätter i en debattartikel i NT, Länsstyrelsens beslut. Han skriver bland annat att det är fel tid för skyddsjakt då det ”sannolikt finns valpar i Långbogenreviret.” Och att ”de bör vara strax över en månad gamla.”

Beviljad skyddsjakt månaden ut

Länsstyrelsen i Östergötland beviljade skyddsjakten juni ut i torsdags förra veckan efter att två kalvar blivit rivna på onsdagen.

– Sammantaget med att det revs får vid två tillfällen och en kalv vid ett annat tillfälle förra året fattade vi då beslut om skyddsjakt, säger Mia Kjällander, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Även det vänder sig Björn Ljunggren emot och menar i sin debattartikel att länsstyrelsen frångått sina egna principer ”vilka säger att skyddsjakt bör övervägas efter två eller tre dokumenterade angrepp inom en 6-månadersperiod som bedöms vara orsakade av samma vargindivid.” Björn Ljunggrens invändning är alltså att det gått mer än sex månader sedan angreppen på fåren 2019.

Beslut väntas i veckan

Förvaltningsrätten i Luleå hoppas avsluta hela ärendet under veckan.

– Vi försöker alltid vara snabba och målsättningen är att sakfrågan ska avgöras den här veckan, säger Mathias Gruvris, föredragande på Förvaltningsrätten i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet