Fler tiggare i år

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s undersökning visar att antalet tiggande EU-migranter i Östergötland och på Gotland har ökat.

Ansvariga för socialnämnderna i Finspång, Linköping, Norrköping, Mjölby, Ydre, Åtvidaberg och Gotland bekräftar för SVT att antalet EU-migranter som tigger och vistas i respektive kommun har ökat sedan förra året.

I dag räknar man med att det finns cirka 270 tiggande EU-migranter i de bägge länen.

Tiggarnas situation

Söderköping och Valdemarsvik hade till exempel inte några tiggare alls förra året. Nu har man några EU-migranter som tigger där under dagtid, men som sedan åker till en annan kommun för att sova.

– När det kommer fler blir det konkurrens om de platser som finns. Så då har det spridit sig över hela landet, säger Martin Valfridsson som är nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare.

Färre i Motala

Motala upplever dock att man har färre EU-migranter i kommunen än förra året. Då vistades över 100 EU-migranter i kommunen, i dag landar den siffran på cirka 60, varav 20 uppges vara barn.

I Ödeshög, Kinda, Boxholm och Vadstena upplever man att situation inte har förändrats sedan förra året.

”En korrekt siffra”

Strax efter påsk fanns det, grovt uppskattat, mellan 3.400 och 4.100 tiggande EU-migranter i Sverige, enligt SVT Nyheters undersökning.

– Jag tror det är en korrekt siffra som Sveriges Television fått fram, säger Martin Valfridsson.

Det är sannolikt minst en fördubbling jämfört med en undersökning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjorde på försommaren förra året. Den visade att det då fanns mellan 800 och 2.000 tiggande EU-migranter i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet