My och Mathilda berättar om varför de valde byggprogrammet på gymnasiet Foto: SVT

Trendbrottet: Fler tjejer söker till byggprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Bygg är en mansdominerad bransch där endast en procent av de yrkesarbetande är kvinnor. Byggprogrammen på gymnasieskolorna har haft svårt att locka tjejer, men nu ser det ut att ha skett ett trendbrott i Norrköping.

Andel tjejer som sökt till höstens byggprogram i Norrköping är i år 20 procent. Det är 10 procent fler än förra året och betydligt fler än 2015 då andelen tjejer som sökte endast var 5 procent.

– Skolan och jag är ganska säkra på att det har att göra med Byggmässan som vi startade för två år sedan, säger Jan Malmberg, ansvarig för Byggmässan.

Jan Malmberg, ansvarig för Byggmässan. Foto: SVT

Just nu är det stor aktivitet på Bråvalla i Norrköping när cirka 1800 åttondeklassare i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Finspång bjuds in för att prova på yrket under mässan. Vi träffar på Mathilda och My som nu går andra året på mark- och anläggningsprogrammet.

”Man har jobb när man slutar”

– Jag var på en prova-på-dag och det gjorde att jag ville valde det här. Det var trevlig personal och de pratade gott om det, säger Mathilda Lindquist.

Båda är nöjda med sitt val.

– Ja, att få jobba praktiskt, ha jobb när man slutar och även ha möjlighet att plugga vidare om man skulle ångra sig, sen att man får man vara ute, se solen och bara köra,  säger My Svärd.

Till byggprogrammen i hela landet är det i snitt 8,5 procent av de sökande som är tjejer och Jan Malmberg tycker att det är viktigt att det blir fler:

– Ska det bli en bra och attraktiv bransch så måste vi ha en bra mångfald med både kvinnor och män och även utrikesfödda, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.