Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du konfirmanderna Milia Eriksson och Vidar Jonasson Bergstrand om varför de tror att fler unga vill konfirmera sig. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

Fler unga i storstäder vill konfirmera sig

Uppdaterad
Publicerad

Det är i dag vanligare att konfirmera sig i större städer än på landsbygden, det visar Svenska kyrkans rapport ”Konfirmation i förändringens tid”. Linköping är inget undantag. Under söndagen avslutades konfirmationsåret i domkyrkan där cirka 170 ungdomar var på plats.

– Det känns så klart roligt att ha avslutningen men också tråkigt då man kommit alla så nära, säger konfirmanden Milia Eriksson, 14.

På plats på avslutningsceremonin är även prästen Lisa Kjellgren som menar att det ökade intresset för att konfirmera sig beror på de satsningar de gjort.

– Det ska vara lättare för ungdomarna att hitta hit även om man inte har en kyrklig bakgrund sedan tidigare. Vi har även satsat på att ha resor, för det uppskattar ungdomarna, säger hon.

Hur går en konfirmation till?

Hur konfirmationsgudstjänsten blir beror på hur konfirmander och ledare utformar den, men några moment ingår alltid:

  • En redovisning förberedd av konfirmanderna själva.
  • Trosbekännelse.
  • Bön med handpåläggning.
  • Sändning.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet