Rekordmånga vapenbrott anmälda förra året: ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

3 434 anmälningar förra året. Aldrig tidigare har så många vapenbrott anmälts i Sverige – det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Östergötland har drabbats av flera allvarliga skjutningar de senaste åren och även där har de anmälda vapenbrotten ökat.

SVT Nyheter Öst har begärt ut siffror över anmälda vapenbrott. Statistiken visar att det aldrig anmälts så många vapenbrott som det gjorde förra året – totalt 3 434 . Statistiken innefattar brott mot vapenlagen, innehav av pistol, revolver eller k-pist – även grova brott. Vapenbrott gällande hantering av till exempel knivar eller jaktvapen är bortsorterade.

Hårt drabbat av våldet

Östergötland och i synnerhet Linköping drabbades hårt av skjutvapenvåldet förra året. Totalt har sex personer skjutits till döds i ett gängkrig som troligtvis bottnar i en konflikt om narkotikamarknaden i staden.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Statistiken visar på en uppgång även i länet och Linköping sett till en tre års period. 2021 anmäldes 123 vapenbrott i länet – att jämföra med 87 2019. I Linköping anmäldes 2019 24 vapenbrott. Samma siffra förra året landar på 58 anmälda brott.

– Jag blir inte förvånad. Vi har haft en utveckling i samhället med många skjutningar och allvarliga händelser. Utöver det tar vi också många vapen i beslag och vi riktar också mycket resurs för att göra det, säger John Andåker, utredningschef vid polisen i Östergötland.

Norrköping värst i länet

Trots att Linköping drabbats hårdast av skjutningar och mord de senaste åren har de flesta vapenbrotten, sett till en tre års period, anmälts i Norrköpings kommun – 127 stycken.

I klippet ovanför svarar utredningschef John Andåker på fyra frågor om vapen.

Rättelse: Tidigare publicerade vi  en felaktig siffra när det gäller totala anmälningar i Sverige. Den siffran är nu uppdaterad.

Vapenbrott i de Östgötska kommunerna senaste tre åren:

Finspång: 11

Kinda: 5

Linköping: 111

Mjölby: 14

Motala: 22

Norrköping: 127

Söderköping: 6

Vadstena: 7

Valdemarsvik: 6

Ödeshög: 4

Östergötland: 313 (per år – 2019: 87 • 2020: 103 • 2021: 123)

* Statistiken avser anmälda vapenbrott innehav av pistol revolver eller kulsprutepistol och grovt vapenbrott, innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol.

* Källa: Polisregion Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet