Hör polisen P-A Eriksson berätta om sambandet mellan ökad arbetspendling och högsäsong för vilt. Foto: SVT

Fler viltolyckor när arbetspendlingen ökar

Publicerad

Nu på hösten sker mycket av arbetspendlingen just de tider som vilda djur är ute och rör sig. När fler dessutom återgår till att pendla till jobbet efter lättade restriktioner syns det i antalet viltolyckor.

– I oktober, november och december upplever vi topparna. Djuren rör sig under gryning och skymning samtidigt som pendlingstrafiken sker till och från arbetet, säger P-A Eriksson, som är viltolycksansvarig hos polisen i Östergötlands län.

Sverige har länge haft rekommendationer om att arbeta hemma där det varit möjligt. 29 september ändrades restriktionerna vilket gjorde att många åter kör bil till och från jobbet. Det märks i antalet viltolyckor.

– Vi upplever en rejäl uppgång av antalet viltolyckor här, säger P-A Eriksson.

En dag i slutet av september skedde totalt 12 viltolyckor i Östergötlands län bara mellan klockan 05:10 och 07:20 på morgonen. I de flesta olyckor rörde det sig om kollision med rådjur, men också vildsvin, hjortar och älg förekommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.