Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen P-A Eriksson ser tydligt i siffrorna för viltolyckor att fler har börjat pendla till jobbet igen. Foto: SVT

Fler viltolyckor när arbetspendlingen ökar

Publicerad

Nu på hösten sker mycket av arbetspendlingen just de tider som vilda djur är ute och rör sig. När fler dessutom återgår till att pendla till jobbet efter lättade restriktioner syns det i antalet viltolyckor.

– I oktober, november och december upplever vi topparna. Djuren rör sig under gryning och skymning samtidigt som pendlingstrafiken sker till och från arbetet, säger P-A Eriksson, som är viltolycksansvarig hos polisen i Östergötlands län.

Sverige har länge haft rekommendationer om att arbeta hemma där det varit möjligt. 29 september ändrades restriktionerna vilket gjorde att många åter kör bil till och från jobbet. Det märks i antalet viltolyckor.

– Vi upplever en rejäl uppgång av antalet viltolyckor här, säger P-A Eriksson.

En dag i slutet av september skedde totalt 12 viltolyckor i Östergötlands län bara mellan klockan 05:10 och 07:20 på morgonen. I de flesta olyckor rörde det sig om kollision med rådjur, men också vildsvin, hjortar och älg förekommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer