Foto: Niklas Luks

Bilbränder och stenkastning i Klockaretorpet

Uppdaterad
Publicerad

Sju bilar har brunnit i Klockaretorpet i Norrköping under natten mot måndag. Polisen tror att bilbränderna är anlagda och vittnar om att det varit stökigt i området under en längre tid. Räddningstjänsten vägrade därför släcka bilbränderna utan polisskydd.

Vid 00:15 kom larmet om bilbränderna och kravallpolis tvingades säkra området innan räddningstjänsten kunde släcka bränderna. Tre bilar ska ha varit helt utbrända. Det fanns ingen risk för spridning av branden.

För några veckor sedan utsattes räddningstjänsten för stenkastning i området och de ville därför att polisen skulle säkra området innan de körde fram.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Räddningstjänsten vill skyddas

– Vi har inte gripit någon misstänkt ännu utan koncentrerade oss på att skydda räddningstjänsten som vägrar åka in i området utan skydd, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl vid Östergötlandspolisen, till SVT Nyheter.

Vid tvåtiden var bränderna släckta och det ska nu vara lugnt i området. Under dagen ska polisen förhöra folk i Klockaretorpet.

Utsattes för stenkastning

Tidigare under kvällen utsattes polisen för stenkastning under en patrull i Klockaretorpet. Då omhändertogs några i samband med det. Nu misstänker polisen att samma grupp som då avvisades tände på bilarna senare under kvällen.

– Vi har haft lite problem med bostadsområdet under en längre tid och har hög närvaro i området för att förebygga att det ska eskalera, säger Ronnie Dahlqvist.

Planerade attacker

Polisen har bland annat upptäckt att man planerat attacker på räddningstjänsten och polisen i Klockaretorpet genom att lägga upp depåer på hustak där man lagt stenar på hög.

Polisen kommer att fortsätta ha en hög närvaro i området framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Mer i ämnet