Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Morgan Johansson (S) håller pressträff på Rosenbad i Stockholm på onsdagen med anledning av den senaste tidens bilbränder runt om i landet. Samhället kommer inte att lägga fingrarna emellan, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en presskonferenen. Foto: TT

Inrikesministern: ”För jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag lider med dem som drabbas. Därför är det viktigt att vi kan sätta de här som gör det här bakom lås och bom”, sa inrikesminister Anders Ygeman i dag.

Inrikesminister Anders Ygeman höll i eftermiddag en presskonferens med anledning av bilbränderna och förordade bland annat strängare straff.

– Det är för jävligt. Jag lider med dem som drabbats, som kommer ut och ska åka till jobbet och så är bilen nedbrunnen. Därför är det viktigt att vi kan sätta de här som gör det här bakom lås och bom. Vi förordar nu jourdomstolar och snabbare påföljder, tydligare och smartare straff och fler poliser närmare medborgarna, säger Anders Ygeman.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) välkomnar beskedet. Det säger han i ett pressmeddelande från Norrköpings kommun.

”Det här handlar om grov kriminalitet och då är det absolut viktigaste att de skyldiga hamnar bakom lås och bom. Därför välkomnar jag dagens besked från regeringen att lagen ska skärpas”, säger han i pressmeddelandet.

SVT har pratat med drabbade och vittnen i Klockaretorpet i Norrköping. Läs mer om det här.

Forskare anser att segregation ligger bakom. Läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder och stenkastning i Norrköping

Mer i ämnet