Flera byggprojekt i Norrköping kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping börjar få arkitektur som provocerar. Huset Katcha vann nyligen pris som årets bostadshus, men andra projekt väcker samtidigt irritation hos många Norrköpingsbor.

Arkitekturupproret är en organisation som vuxit kraftigt det senaste året. En rörelse för att stoppa byggandet av modernistiska lådor, som det nya designhotell som planeras att byggas på Strömsholmen i Norrköping.

– Det är en stor klump mitt i staden, en bunker, häpnadsväckande, säger Inger Glimmero som sitter i Arkitektupprorets styrelse.

Skiss på nya hotellet på Strömsholmen, illustration Codesign Foto: illustration Codesign

Nyligen hade organisationen  en omröstning om årets fulaste nybyggen i Sverige och Comfort Hotel nära Strömsholmen kom på en sjunde plats.

– Det är bara ett jättekonstigt hus och fönster som är sneda och fula, det ser inte klokt ut, säger Inger Glimmero.

Det ansvariga kommunalrådet Kikki Liljeblad (S), kommenterar kritiken mot hotellet såhär:

– Jag åkte förbi med en bekant som inte bor i stan som sa ”wow, va häftigt” och så har jag åkt förbi med någon annan som sa ”å vad förskräckligt” och det signalerar väl att folk tycker olika om vad som är fint eller fult.

Comfort Hotel Norrköping

Planerna för Nya torget i Norrköping kritiseras också. Jacob Nordangård som också är med i Arkitektupproret säger

– Man ville göra ett fint salutorg i stil med gemytet i centrala Linköping och det gör man genom att bygga något som liknar någonting som hade kunnat stå i Östberllin.

Men stadsarkitekten i Norrköping, Karin Milles Beier, håller inte med:

– Husen har platta tak, är det därför det är DDR-arkitektur? personligen tycker jag inte det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.