Foto: SVT

Arkitekten: ”Mer att göra än vi orkar med”

Uppdaterad
Publicerad

Våra städer byter nu utseende och allt byggande förändrar stadsmiljöerna. I Norrköping och Motala har det kommit många protester mot olika byggprojekt, men inte i Linköping där man bygger allra mest.

På ett arkitektkontor i Linköping märker man av att det byggs som aldrig förr.

– Vi har mer att göra än nånsin och mer än vi orkar med, säger Per Nilsson, arkitekt på M5 Arkitektur.

Våldsam byggtakt oroar

Han är en av dem som varit med och ritat den nya stadsdelen Övre Vasastaden, med 2000 lägenheter.

– Det är modernt och mycket av det är vackert också. Bäst blir det när det anpassas till miljöerna som det byggs i och det tycker jag att det här gör, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd för byggande i Linköping.

Linköping är en av de städer i Sverige där det byggs mest nu, men en del oroar sig för den våldsamma byggtakten.

– Allting går väldigt fort. Det är inte säkert att kvalitet och eftertanke hänger med. I lågkonjunktur presterar vi bäst eftersom vi då måste tänkte hur resurserna används på bästa sätt, säger Per Nilsson, arkitekt på M5 Arkitektur.

– Farorna är ju att man inte håller kvar kvalitén. I Linköping bygger vi 1000 lägenheter per år och det finns ju en risk att vi bara tittar på mängden och inte håller kvar vid att det måste vara bra miljö att bo i, säger Elias Aguirre (S).

Elias Aguirre framför byggandet i Övre Vasastaden Foto: SVT

”Mer förlåtande att bygga i”

i Norrköping och Motala har det blivit folkstorm mot en del byggprojekt, men inte i Linköping. Linköpingsborna är kanske mer förlåtande.

– Kanske är det miljön, att Linköping som plats är mer förlåtande att bygga i. Man ska inte utesluta att de där debatterna kommer och då får man ju diskutera vad som är viktigast. Att det ska se ut som det alltid har gjort eller att vi tillför fler bostäder eller fler restauranger och butiker, säger Elias Aguirre (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.