Så här kan Strömsholmen se ut 2019. Men förslaget har väckt starka känslor bland Norrköpingsborna. Foto: Arkitekt: Codesign

Vill ha folkomröstning för att stoppa byggprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Två nya byggen i Östergötland får nu många att ryta till: ett designhotell på Strömsholmen i Norrköping och ett bostadshus i Motalas hamnområde.

– Det är ju förskräckligt, det är chockerande. Att de ens kan komma på tanken att bygga något sånt, säger Norrköpingsbon Inger Glimmero om planerna för Strömsholmen.

En första skiss på designhotellet presenterades nyligen och den har väckt starka reaktioner.

Byggboom Östergötland

– Det handlar om respekten för staden, att skapa harmoni. Den här byggnaden bryter harmonin, den blir ett ingrepp i stadsmiljön som blir förödande, säger Jacob Nordangård.

Jacob Nordangård och Inger Glimmero från Arkitekturupproret.

Läs mer: Nytt hotell ett av landets fulaste

Protester mot lådformad arkitektur

Jacob Nordangård är precis som Inger Glimmero med i Arkitekturupproret. En starkt växande grupp som kritiserar lådformad, modern arkitektur som nu bryter sig in i gamla stadsmiljöer.

Det byggs mer än på länge och mycket av den nya arkitekturen tycks provocera. Strömsholmen är en klassisk plats i Norrköpings historia. Här har funnits restaurang och punchpaviljong och de senaste åren har det diskuterats vad man ska ha på den lilla ön i strömmen. Kommunen bestämde sig till sist för ett hotell i modern design.

Foto: Bilder från Norrköpings stadsarkiv

– Det ska bryta av, det är den nya trenden. Men det är inte så nytt, det har varit trenden sedan 30-talet, det gamla ska kränkas, gamla skönhetsideal ska förkastas och nya ska byggas, det här tog en liten paus på 80- och 90-talet, men nu är det tillbaka igen.

Tror inte på att upprepa gamla stilar

Arkitekturupproret vill istället att man bygger i gammal stil. Arkitekten Per Nilsson i Linköping tror inte på den idén:

– Det har skapat en väldig debatt i Växjö där en byggherre vill bygga ett hus i 1800-talsstil, men om vi håller på och återupprepar vad andra har gjort då får ju vår generation inget uttryck och det blir jättekonstigt.

Han är den som ritat skissen på det nya bostadshus som är tänkt att stå i hamnen i Motala, intill de röda träkåkarna där.

Det nya huset som ska byggas i Motala hamn. Foto: Illustration M5 Arkitektur

– Det är ju ren idioti, det förstör ju hela det här området som de har gjort i ordning för turisterna, säger Motalabon Lilian Hampe Ström.

Hon vill ha folkomröstning om förslaget, men det vill inte kommunalrådet Camilla Egberth (S).

Arkitekten Per Nilsson tror inte heller på folkomröstningsidén.

– Vi brukar inte folkomrösta om en tavla är vacker va? Det blir orimligt på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggboom Östergötland

Mer i ämnet