Katscha

Katscha vann bostadspriset 2016

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll, tisdag, hålls arkitektgalan på Cirkus i Stockholm och Sveriges Arkitekters Bostadspris vanns av bostadshuset Katscha som ligger mitt i Norrköpings industrilandskap, intill Arbetets Museum.

Juryns motivering var:

”Katscha uppfinner nära nog sin egen tomt mitt i industrilandskapet i Norrköping. Byggnaden skapar nya platser och en bostadsarkitektur som är unik i Sverige idag. Genom sin form och sektion med dubbla takhöjder blir Katscha ett självklart tillskott i den enastående miljön vid Motala ström.”

Det är andra gången som Katscha prisas, i mars i år tog huset guld för bästa bostadsprojekt på Europas största fastighetsmässa Mipim i Cannes.

Ett 40-tal bostadshus granskades av juryn och fyra valdes ut som nominerade. Vid sidan av Katscha var det bostadsrättshuset Tenoren i Malmö, hyresrättshuset Korthållaren i Vällingby och bostadsrättsområdet Sjöterrassen i Fittja.

Inget planpris till Vallastaden

I kategorin ”Planpriset” var den nya stadsdelen Vallastaden intill Universitetet i Linköping nominerad, men priset gick istället till Frihamnen i Göteborg. I den kategorin var också Karlshamns bevarande- och utvecklingsplan, Södra Värtan i Stockholm och Östra Sala Backe i Uppsala nominerade.

Foto: SVT

Ett hus från Vallastaden ”House for Mother” var nominerat i klassen Villapriset, men där vann istället ”Mölle by the Sea” i just Mölle.

Se mer om de nominerade bidragen i de olika klasserna här

Andra pristagare på galan var:

  • Örgryte Torp, bostadsområde i Göteborg som fick det prestigefyllda Kasper Salin-priset
  • Restaurang Luzette i Stockholm i inredningskategorin Guldstolen
  • Cecilia Björk och Laila Reppen som fick Sveriges Arkitekters Kritikerpris
  • Tullhusstranden i Simrishamn som fick Sienapriset, ett pris till god utemiljö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.