SVT har vidtagit försiktighetsåtgärder, bland annat handlar det om besöks- och inpasseringsrutiner för SVT:s lokaler Foto: SVT

Flera myndigheter vidtar försiktighetsåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

I takt med den ökade spridningen av coronaviruset vidtar allt fler myndigheter och företag försiktighetsåtgärder för att förhindra smittspridning.

SMHI, som har mycket internationella kontakter har följt utvecklingen noga och har tagit fram riktlinjer vad det gäller resor kopplade till situationen. Dessa uppdateras vid behov, skriver personalchef Lena Bengtsson Malmeblad i ett mejl till SVT Nyheter Öst.

– Vi genomför för närvarande inte tjänsteresor till Kina med undantag för Hongkong och Macao, inte heller Iran och Sydkorea. Detta gäller även de italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia – Romagna och Veneto.

Coronapandemin

De medarbetare på SMHI, som kommer hem från såväl tjänsteresor som privata resor, från dessa områden, uppmanas arbeta från hemmet under 14 dagar.

Begränsar externa besök

Myndigheten har även minimerat riskerna genom att begränsa externa besök från de drabbade områdena. Om möten behöver göras hänvisar SMHI till distansmöteslösningar.

Dessutom finns sedan tidigare planer för hur verksamheten ska upprätthållas om olika störningar uppstår, då SMHI är en samhällsviktig verksamhet, skriver Lena Bengtsson Malmeblad i mejlet.

Likaså SVT har infört försiktighetsåtgärder.

– Det är med anledning av vårt beredskapsuppdrag som vi vidtar ett antal försiktighetsåtgärder. Vi vill ju kunna rapportera om det som är viktigt för vår publik och då kan vi inte riskera att vi får stänga på grund av sjukdom. De ändrade rutinerna rör i första hand utlandsresor och hemkomst från riskområden men också i förlängningen hur vi tar emot besök i våra lokaler, säger Anna-Karin Thorstensson, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT:s lokala nyheter i Öst-området.

SVT har infört försiktighetsåtgärder. Bland annat handlar det om besöks- och inpasseringsrutiner för SVT:s lokaler. Foto: SVT

Under måndagseftermiddagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för allmän spridning av coronaviruset i Sverige från ”låg” till ”måttlig”

Hör i klippet ovan vilka fler myndigheter som infört restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet