Elva regionanställda dömda i muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Tio anställda hos Region Östergötland dömdes på torsdagen för tagande av muta. Ytterligare en dömdes för medhjälp till tagande av muta och trolöshet mot huvudman. Alla döms att betala dagsböter. Samtliga åtalade förnekade brott.

Förutom den som dömdes för medhjälp har alla dömda deltagit i kurser anordnade av utbildningsföretaget Labcenter under 2016 och 2017. I samband med kurserna har de fått välja ”labbtillbehör” som bestått av mobiltelefoner, datorer, annan elektronik, cyklar eller presentkort.

Högre krav på offentliganställda

Tingsrätten gör bedömningen att dessa tillbehör varit en del av utbildningsföretagets marknadsföring, för att få presumtiva kursdeltagare att välja just deras kurser. Rätten skriver också i domen att ”för den som arbetar i offentlig verksamhet ställs det allmänt sett högre krav på integritet och ansvarskänsla än på anställda i privat verksamhet”.

Man menar också att brotten begåtts mer av ”obetänksamhet än av direkt uppsåt att berika sig”. Hösten 2020 åtalades personal på Sjöfartsverket för att ha tagit emot mutor från samma företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.