Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Carl Eriksson från Linköpings kommun om varför det är viktigt med träd i tätorter. Men också om utmaningarna som medföljer. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Flest tätortsnära träd i Linköping

Publicerad

Ryd och Barhäll i Linköping är de stadsdelar i Östergötland som har den största mängden träd nära bebyggelse. Det visar en ny nationell kartläggning som Boverket gjort.

Träd i den byggda miljön har stor betydelse för bland annat klimatanpassning och bidrar till att sänka temperaturer och tar hand om dagvatten i städer och tätorter.

– Denna kartläggning ger en bild av nuläget i 200 tätorter med fler än 5000 invånare. Träd är en viktig del av den gröna infrastrukturen i urbana miljöer. Därför är det viktigt att veta var vi har träd och hur stora de är, säger Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt och beställare av kartläggningen på Boverket.

Enligt Boverkets kartläggning har Ryd och Barhäll en trädtäckning på 67 procent. Haninge, även det i Linköping, hamnar näst på tur med 63 procent trädtäckning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.