Foto: Norrköping flygplats

Flygresandet minskar i Östergötland och på Gotland

Publicerad

Antalet passagerare har minskat med 4,5 procent på de svenska flygplatserna när årets första kvartal jämförs med förra årets. Norrköpings flygplats har tappat hela 15,5 procent samma period.

En bidragande orsak till nedgången just här är BMI:s konkurs som innebar ett slut för linjen till München. Trenden gäller dock även Linköpings flygplats som tappar 3,6 procent när första kvartalet 2018 och i år jämförs. Även Visbys passagerarantal minskar med 1 procent samma period.

– Vi har haft färre flygstolar under första kvartalet. KLM har använt sig av en annan flygplanstyp. Från och med 1 april kör de med de vanliga flygplanen igen, och då ser vi i stället en ökning, säger Camilla Lejon, vd för Linköping City Airport, till SVT Nyheter Öst.

Endast sex visade på ökning

Av 38 flygplatser med linje- och chartertrafik är det endast 6 som visar en ökning, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. Störst var minskningen på Örebro flygplats som minskade med hela 43,9 procent. Tätt efter kommer Jönköping flygplats, där antalet passagerare minskade med 30,7 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer