Foto: Arkiv

Norrköpings flygplats förlorar all reguljärtrafik

Publicerad

Flygbolaget BMI som flyger Norrköping-München har gått i konkurs.
– Det här har en jättepåverkan för oss. Nu förlorar vi all reguljärtrafik, säger Bertil Sjöblom, marknad- och försäljningschef på Norrköpings flygplats.

Flygbolaget BMI har gått i konkurs och alla avångar har ställts in. Flygbolaget flyger Norrköping-München två gånger om dagen med plats för totalt 98 passagerare.

Försöker hitta alternativ

Marknad- och försäljningschefen Bertil Sjöblom säger att det kom oväntat och att påverkan på Norrköpings flygplats blir stor.

– Nu har vi inget reguljärflyg från Norrköping. Vi kommer omgående att sätta igång med att hitta ett alternativt flyg ner till Europa.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
München-linjen skulle bli flygplatsens räddning – se bakgrunden här.

Tusentals resenärer kan drabbas

Varje vardag avgår två plan till München som tar 49 passagerare per gång. Lördagar en avgång. Det handlar alltså om elva avgångar per vecka och potentiellt drygt 2 000 passagerare i månaden som påverkas av det här.

Men planen har varit långt ifrån fullbokade. I Norrköpings kommuns årsredovisning för 2017 står det att München-linjen har ”en stor outnyttjad potential i antalet resenärer”. Och man hoppas att det ska bli en tre- eller fyrdubbling inom några år ”när Münchenlinjen väl etablerats”.

Norrköpings kommun har gett flygplatsen miljonbidrag för att stötta just München-linjen. Läs kommunalrådet Lars Stjernkvists kommentar till det här.

Här kan du se en bakgrund om vad man sade när München-linjen startade.

Norrköpings flygplats

Visa

Norrköpings flygplats ägs av Norrköpings kommun. Flygplatsen har vintertid chartertrafik till Gran Canaria, Teneriffa och Kap Verde. Två gånger dagligen på vardagar går reguljärt flyg till München. Det finns även ett reguljärt flyg ut lördagar till München och hem söndagar, enligt flygplatsens hemsida.

Norrköpings kommun har betalat ut 232 miljoner kronor i stöd till flygplatsen under 2008-2016. Under 2017, 2018 och 2019 lovade kommunen att täcka förluster upp till 43 miljoner kronor för att stötta Münchenlinjen. Läs mer om det här.

Här kan du se en kort bakgrund om München-linjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet