Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur Migrationsverket drabbades av flyktingvågen Foto: SVT

Flyktingkrisen för fem år sedan drabbade Migrationsverket hårt

Uppdaterad
Publicerad

2015 kom drygt 160 000 flyktingar kom till Sverige, något som blev en svår prövning för Migrationsverket i Norrköping.

SVT kommer under några dagar att uppmärksamma att det är fem år sedan den stora flyktingströmmarna kom från framförallt Syrien.

– Det jobbades dygnet runt, det skulle ordnas fram sängar, blöjor, mat och annat, minns Tobias Lundin som nu är tillförordnad chef för Migrationsverket Öst.

När han började jobba på myndigheten 2014 var man knappt 4 000 anställda, två år senare var det över 9 000 som jobbade där. Nu är man nere på 5 000 anställda, men han tror att man lärde sig av krisen. Mer om det i inslaget i spelaren ovan.

162 500 personer sökte asyl 2015

Visa

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.


Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet