Carolin Axelsson, avdelningsföreståndare på Folåsa, tar oss med in i den nya byggnaden. Foto: SVT

Följ med till Folåsa – nya standardhuset för inlåsta barn

Uppdaterad
Publicerad

I Folåsa utanför Linköping växer nu SiS-verksamheten kraftigt. Två nya behandlingsavdelningar har byggts upp och 45 personer har nyanställts.

Ungdomshemmet i Folåsa är ett så kallat SiS-hem. Där hamnar tvångsomhändertagna barn, efter beslut om LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Barnen på Folåsa är mellan 12 och 16 år gamla. Tidigare har man haft 24 pojkar där, men nu har man öppnat två nya avdelningar med 14 tjejer.

Linköping

– Avdelningarna får inte umgås med varandra, det finns en del osämja mellan ungdomarna, redan innan de kom hit, berättar Malin Mossenberg, som är rektor på SiS-hemmets skola. Hon kommer nästa år att få nya lokaler, för en ny skola byggs också på området.

Ny standard med lugna färger

För de två nya avdelningarna har man byggt en helt ny typ av byggnad, som ska bli standard på SiS-hem i Sverige. Med hjälp av forskare på Chalmers tekniska högskola har man tagit fram inredning som ska vara bra för de inlåsta. Lugna färger, stora fönster, få lösa föremål som kan användas i konflikter.

Även på uteplatsen finns det fönster på de stora väggarna, så att man ska kunna se lite av världen utanför och ovanpå uteplatsväggana finns en rundel så att man inte ska kunna klättra över, men ändå slippa använda taggtråd. Det finns ett tv-spelsrum, ett gym och varje boenderum har egen dusch och toalett.

– Det är ju otroligt bra, mycket konflikter som undviks när man slipper dela toalett, säger Carolin Axelsson föreståndare för de nya avdelningarna.

7000 kronor per barn – 100 ny platser

På Folåsa har man i snitt tre anställda för varje barn. Vårdkostnaden per dygn blir ungefär 7000 kronor per barn och de blir oftast kvar på hemmet mellan sex och 12 månader.

En liknande typ av verksamhet har man haft på Folåsa ända sedan 1865. På den tiden hette det ”Räddningshem för vanartiga gossar”. Det var tio pojkar till att börja med.

– Någon hade kanske stulit galoscher, någon hade varit oförskämd mot kyrkoherden, berättar Folåsas institutionschef Peter Håkansson. Och behovet av att låsa in barn har funnits konstant sedan dess. Det finns nu över 30 SiS-hem i Sverige, med omkring 1100 barn. Bara i år byggs det över 100 nya platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet