Sillgrisslekolonin på Stora Karlsö Foto: Roland Johansson/TT

Forskningsprojekt följer sillgrisslornas första dramatiska tid

Uppdaterad
Publicerad

Se i direktsändning när sillgrisslornas ungar hoppar ut från 40 meter höga klippor ned i havet. Nu har årets sändning från Stora Karlsö startat, där över 70 kameror följer ungarnas första händelserika veckor.

På Stora Karlsö strax väster om Gotland lägger havsfåglarna ägg på smala klipphyllor 40 meter över havet. Redan vid tre veckors ålder är det dags för ungarna att lämna boet trots att de inte kan flyga.

I stället slänger de sig ut från klipporna ned till sina pappor som väntar på dem i havet. Med sitt mjuka skelett och extra fett på magen överlever de fallet.

70 kameror

Livesändningen går att följa via Världsnaturfondens (WWF) hemsida och pågår fram till mitten av juli. Över 70 kameror finns uppsatta på ön, och det går det att välja kamera.

Sändningen ingår i forskningsprojektet ”Havsfåglar i Östersjön” och som tittare går det att rapportera observationer direkt på WWF:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.